Loftsängar

Tycker du att det är en svår utmaning att skapa ett mysigt rum till dina barn? Det är du långt ifrån ensam om att tycka, men lugn, det är ingen omöjlig uppgift även om det kan kännas så till en början. Det gäller bara att du tänker efter och planerar, och att du inte bara slänger in en rad möbler och saker i rummet. Det gäller dels att ha en viss plan och struktur, och dels att utnyttja den yta som finns på ett bra sätt.

En av de möbler som tar mest plats i ett barnrum är utan tvekan sängen, och om det går att frigöra mer utrymme där så är det förstås alldeles perfekt. Det går förstås inte att strunta i sängen helt, då det ju är en väldigt viktig möbel, men däremot går det att frigöra yta under sängen, och på så sätt få plats för mycket mer. Detta gör du enklast genom att köpa en loftsäng istället för en vanlig säng.

En loftsäng är mysig i sig, eftersom din son eller dotter kan krypa undan, lite för sig själv, och på nätterna störs han eller hon inte heller om någon går in i rummet, eftersom sängen befinner sig en bra bit över golvnivå. Bortsett från detta går det även att skapa ett rejält mysutrymme under själva sängen, då golvytan är fri där. Hur denna mysplats ska se ut får väl styras av hur stora barnen är, och vad de tycker om att göra. Lite mindre barn uppskattar ofta en kuddhörna, där de kan ha stora kuddar, gosedjur, och kanske lite leksaker eller helt enkelt bara en mjuk yta där det finns möjlighet att sitta och leka eller läsa. Större barn och ungdomar vill förmodligen hellre ha en madrass, en sittpuff eller kanske till och med en fåtölj eller soffa, där de kan sitta och titta på tv eller surfa på surfplattan. En tv går också lätt att få in, då det finns gott om utrymme under loftsängen. Om du placerar soffan / fåtöljen / sittpuffen i ena änden av sängen, så kan du placera en tv-bänk med en tv på i den motsatta änden. Det blir ett lagom avstånd när ditt barn och dess kompisar ska titta på tv eller spela tv-spel.

Det är inte bara själva utrymmet under loftsängen som blir mysigt i barnrummet. Eftersom du kan få in en stor del av rummets möblemang under sängen, blir rummet renare i övrigt, och lättare att hålla städat för den som bor där. Ett stökigt, ostädat rum är sällan mysigt, och det slipper du alltså med hjälp av loftsängar, eftersom det då blir färre möbler och prylar på golvet.

Loftsängar finns i olika prisklasser, från en dryg tusenlapp och uppåt för dig som vill köpa en ny. Köper du en vanlig loftsäng i trä kan du alltid välja att måla sängen i en häftig färg, något som ytterligare bidrar till ett personligt och hemtrevligt barnrum.