Reclinerfåtölj

Du har kanske sett ordet reclinerfåtölj i annonser, eller i något annat sammanhang.  Men, vad är detta för fåtölj och hur skiljer den sig från vanliga, traditionella fåtöljer? Jo, på en fåtölj med reclinerfunktion kan ryggstödet fällas bakåt, samtidigt som ett fotstöd fälls fram, och du får en mycket behaglig sittställning. Fåtöljen fungerar ungefär på samma sätt som en flygstol, som ju är avsedd att ge så hög komfort som möjligt under långa flygningar. Fåtöljer och soffor med reclinerfunktion har funnits länge i länder som Frankrike och USA, men har inte varit så vanliga här hemma.

En hel del av de reclinerfåtöljer som finns på den svenska marknaden idag har inte bara utrustats med den speciella reclinerfunktionen. Många av dem har också andra funktioner inbyggda, för att göra en bekväm fåtölj ännu bekvämare. Fåtöljerna kan fås med gung- och/ eller snurrfunktion och på vissa av dem finns också ställbara nackstöd. Stolarna liknar alltså mycket en flygstol i funktionen, men det är också vanligt att de kallas biofåtöljer. Denna jämförelse är kanske mer kopplad till design, än till stolens funktion, även om också en biostol har ställbar rygg. Fotstöd ser man dock sällan, eller aldrig, på en fåtölj i de vanliga biosalongerna.

 

En reclinerfåtölj är en möbel som ger dig högsta möjliga sittkomfort, oavsett om du väljer att likna den vid en flygstol eller en biofåtölj. Det spelar heller ingen roll var, och till vad, du använder den så kan du förmodligen inte hitta en stol där du sitter bättre. Den som en gång har tagit in en reclinerfåtölj i sitt hem har svårt att tänka sig en annan sittmöbel, och kanske rentav kompletterar möblemanget med en reclinersoffa, för att hela familjen ska kunna koppla av och sitta skönt. Detta är fantastiska möbler för en stressad kropp som behöver slappna av, men blir snabbt också favoritfåtöljen framför tv:n, eller när man vill krypa upp med en bra bok.

 

Förutom reclinerfunktionerna ingår i de flesta fall också en rejäl stoppning i konceptet recliner. En tjock stoppning betyder inte alltid en extremt mjuk dyna, utan det handlar mer om att skapa en ombonad möbel med kvalitetskänsla. Hur mjukt du sitter i en fåtölj har mer att göra med fjädringen än stoppningen. Hur mjuk fåtölj eller säng du vill ha är en personlig fråga, och här har du möjlighet att välja just den fåtölj som ger dig bästa komfort. Vissa föredrar en mjuk säng att sjunka ner i, medan andra vill ha en fastare madrass för att sova bra. Precis på samma sätt är det med fåtöljer, mjuk eller fast är ett individuellt val.

 

När det gäller modeller och design har du också stora valmöjligheter, eftersom utbudet är stort och brett. Här, på internet, kan du se hela sortimentet av reclinerfåtöljer och även andra reclinermöbler. Här finns allt från stora, rejäla modeller till nättare fåtöljer som lätt kan placeras också i det minsta rum. Fåtöljerna finns i olika klädslar, och du kan välja en färg som helt passar in i den övriga inredningen.