Sängbord

Vi har en del möbler i hemmet som sällan får den uppmärksamhet de förtjänar. Ofta ganska små möbler, som lätt glöms bort, men som ofta har en mycket viktig funktion. Hit hör bland annat det lilla sängbordet.

Ett sängbord måste man nästan ha, för att ha de viktigaste sakerna, som väckarklockan och kvällsboken, nära till hands vid sängen. Men, hur mycket uppmärksamhet ger du denna praktiska lilla möbel egentligen? Ofta hänger samma sängbord med i flytt efter flytt, och vid renovering och ommöblering, där nästan hela inredningen byts ut. Men, sängbordet får stå kvar, helt enkelt bara för att det fungerar, och kanske inte syns så mycket.

Visst är det bra att behålla gamla ting som fungerar, men det är synd att dra på ett slitet och trist sängbord när det finns ett så enormt sortiment av nya bord. Om du inte har en speciell relation till ditt gamla bord, kan det vara dags att titta lite på de nya, och se hur du skulle kunna få en förändring i hela sovrummet bara genom att byta sängbord. Du kan hitta sängbord som motsvarar alla dina behov och önskemål, och som dessutom sätter den så eftertraktade personliga prägeln på rummet. Du kan välja ett sängbord som helt smälter in i den övriga inredningen, eller ett bord som sticker ut helt, och som sätter pricken över i. Sortimentet av sängbord är både stort och brett, och du hittar allt från de klassiska sängborden i modeller du känner igen från förr, till toppmoderna, stilrena, lantligt vita, snirkligt romantiska eller rått tuffa sängbord. Sängbord som rätt och slätt är ett enkelt bord, eventuellt med en hylla under, till sängbord som mer liknar en byrå än ett bord, och som ger massor av förvaringsmöjligheter. Det finns, helt enkelt, ett sängbord för varje sovrum, alla behov och för varje smak. Vilket av alla dessa sängbord just du väljer beror kanske i första hand på vilken stil du gillar och hur du vill att dina möbler ska se ut, men också på hur ditt behov av förvaring ser ut. Behöver du bara en avställningsyta för en bok och dina glasögon, eller har du massor av prylar som du vill ha lätt tillgängliga vid sängen? Detta får du väga in när du ska välja mellan enkla sängbord, bord med lådor och skåp eller vägghängda sängbord som tar minimalt med plats i rummet.

Det spelar alltså ingen roll hur ditt sovrum ser ut, om det är stort eller mycket litet. Det finns sängbord för alla typer av rum. I det lilla, trånga rummet där du inte tror att det får plats ett sängbord, kan du välja ett som hängs på väggen. Dessa sängbord stjäl ingen golvyta alls, men ger ändå den nödvändiga avställningsytan vid sängen, som alla behöver i ett funktionellt sovrum. Sovrum, förresten, det är naturligtvis inte bara i sovrummet du kan ha nytta av ett sängbord. I barnrummet, är det lika självskrivet som i sovrummet, men även på andra ställen där du behöver en förvaringsmöbel som tar liten plats är sängbordet ett bra alternativ.