Vapenskåp

Har du ett, eller flera, vapen i din ägo känner du säkert till att det numera är lagstadgat hur du ska förvara dem. Vapen och ammunition måste förvaras inlåsta, så att ingen kan få tag i dem och använda dem på fel sätt. Men, det räcker inte med att bara låsa in dem, du måste också ha ett godkänt skåp att låsa in dem i. Det finns speciella vapenskåp, som är avsedda för ändamålet, och som uppfyller de standardkrav som ställs. Bland annat ska skåpet vara av plåt och ha ett godkänt lås, som står emot borrning och sprängning vid försök att bryta sig in. Det ska helt enkelt inte gå att stjäla dina vapen hur mycket tjuven än anstränger sig.

Dagens vapenskåp skiljer sig en hel del från de gamla trista skåp man såg för några år sedan.

Kanske är det lagen som tvingar alla vapenägare att ha ett speciellt säkerhetsskåp, som har bidragit till att utbudet av skåp har förändrats. Bland annat har många upptäckt att skåpet inte enbart behöver innehålla vapen och ammunition. Ska man ändå investera i ett säkerhetsskåp kan man lika gärna skaffa ett som också rymmer familjens värdesaker och viktiga handlingar. Ett skåp som är säkert nog för vapen skyddar förstås också annat innehåll från sådant som stöld och brand. Du behöver, helt enkelt, inte hyra ett bankfack för förvaring av viktiga papper om du har ett säkerhetsskåp eller vapenskåp.

För att få en bra förvaring även för annat, krävs förstås olika lösningar på skåpets inredning. Och tillverkarna har snabbt svarat på kundernas efterfrågan, och skapat vapenskåp med flexibel inredning som kan anpassas efter de individuella behoven. De mest flexibla vapenskåpen har inredning som kan flyttas om, så att du kan få precis den inredning du behöver för tillfället. Hyllor för pärmar med viktiga papper, fack för små värdesaker och upphängning för vapen och andra lite större saker. Du kan alltså få ett vapenskåp som blir den ultimata förvaringen för allt du är rädd om. Men, det är inte bara på insidan vapenskåpen har bytt skepnad. Även utsidan har fått sig en rejäl uppfräschning. Visst kan du hitta diskreta, och kanske lite trista, grå vapenskåp fortfarande. Men, det finns gott om modeller och utföranden att välja på numera. Dessutom kommer de nyare vapenskåpen i en rad olika färger, som gult, rött och grönt. Istället för att vara den där fula plåtlådan som helst gömdes undan i källarens mörkaste hörn, har många vapenskåp förvandlats till en glad färgklick, och ett snyggt skåp som faktiskt kan platsa som en läcker inredningsdetalj.

Många inredningsintresserade har ett plåtskåp högt upp på önskelistan, och det kan faktiskt duga med ett avskavt och slitet klädskåp från industrins omklädningsrum. Men, naturligtvis smäller ett nytt, praktisk och säkert vapenskåp högre, om man kan få det i en läcker färg, eller i en snygg modell. Det är inte ofta man kan kombinera design och funktion på ett så tydligt sätt, som man faktiskt kan med många av dagens säkerhetsskåp.